27 Şubat 2009 Cuma

KELEBEKLERİN YOLCULUĞU - Paula Carbonell - Redhouse Kidz Yayınları

Biraz ara verdim bloga. Bu biraz, şimdiye kadar Ebru'ya aldığım kitapların hangileri daha çok ilgi uyandırıyor diye görmek için verilmiş bir ara oldu.
Hadi kızım sana kitap okuyayım diyorum. Bazen de onun canı birşeyler dinlemek istiyor. Koşarak kitaplarının arasından seçim yapıp bana getiriyor. En severek resimlerini okşadıklarını ve ilgiyle dinlediklerini onum önemseme sırasına göre yazıyorum:
1. Çilli (Bayılıyor! Her sayfasını, her okuduğum kelimeyi büyük bir ilgi ile takip ediyor.)
2. Kırmızı Elma
3. Pembe Ayıcığın Düşü
4. Çikolata
Ebru'nun ilgi duyduğu kitapları incelediğimde, özellikle Redhouse Kidz yayınlarından olan kitapların ona daha çok keyif verdiğini farkettim. Bu durum, kitaplardaki hikayeler kadar illüstrasyonların da çok özenli olmasından kaynaklanıyor. Her bir sayfa başlı başına özel bir tarz (kağıt yapıştırılarak, kurşunkalem ile karalanarak, gazete sayfaları, pasteller mürekkepler bir arada vs) kullanılarak planlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Sadece hikayenin kurgusunda değil, resimlerde de kullanılan bu özenli yaklaşımı kızım bile hissedebiliyor.
Bu nedenle Redhouse Kidz Yayınlarından 8 adet kitap daha aldım. Sırası ile burada da tanıtacağım.
İlk kitap, portakal ağacından limon ağacına giden uzun yolda başkalarını da sırtına alıp taşıyan bir tırtılın -yine tırtıl!- hikayesini anlatıyor. Uğurböceği, karınca, kulağakaçan, pire ve çekirge, bu iyiliğin karşılığını ödemekte gecikmiyorlar ve limon ağacında zorluklarla karşılaşan tırtıla yardım ediyorlar. Tırtıl burada ayrıca bir dişi tırtıl ile karşılaşıyor ve aynı zaman diliminde kelebeğe dönüşüyorlar. Arkadaşlığı, yardım etmeyi ve sevgiyi anlatırken güzel bir kurgu seçen kitap sadece hikayesi ile değil, illüstrasyonları oluşturan renkler ve teknik ile de çok özel; farklı materyaller, kes yapıştır tekniği kullanılarak resim oluşturulmaya çalışılmış. Elişi kağıtları, kibrit kutusu gibi.
Akşam Ebru'nun tepkisi ne olacak, merak ediyorum.

16 Şubat 2009 Pazartesi

ONUN SEÇİMİ...

Cumartesi günü Remzi Kitapevi'ne gittik... Eşimin bir ingilizce sözlük alması gerekiyordu... Kalabalık ve hengamenin içinden geçerek çocuk kitaplarının satıldığı bölüme gittik kızımla... (Kitapçıların böylesine kalabalık olması aslında sevindirici bir durum tabi...) Ben ne alabilirim diye bakınırken Ebru "TITIL" yani TIRTIL diye bağırdı... Yoktur diye pek önemsemedim kızımın tepkisini... Arkamı döndüm ki, gerçekten de tırtıl kitabı var... Bulamayanlara duyurulur... Ebru kitabı alıp direkt kasaya yöneldi... Kızım senin var bundan deyip vazgeçirdim...
O sırada yukarıdaki kitabı aldı ve kasaya yöneldi.. İlk kez bir kitap seçti, hevesini kırmayayım diye aldım ben de...
İçindeki akışa göre yanında butonları olan bu kitabı hiç sevmedim... Öncelikle butonlara basınca çalan müzikler korkunç.. Birisi rap tarzı söylenmiş, kafiye olsun diye saçma cümleler kurulmuş... diğerleri keza öyle... Yazılı olan metin hiç önemsenmemiş, öylesine, butonlara öncelik vermek için kurgulanmış bir ktap bu... Tek olumlu yanı, kitabın akışı içinde butonların küçük resmi de var... Ebru eşleştirme konusunda hiç sıkıntı çekmeden, resimde olan hangisi ise ona bastı ben okurken... Transa geçmiş vaziyette, o kötü şarkıları dinledi...
Eşim dayanamayıp bir ara sakladı kitabı... İyi de etti ne yalan söyleyeyim...
Neyse...
Düğmeli olan ama daha faydalı ve güzel yazılmış kitap önerileriniz var ise, benimle paylaşırsanız sevinirim...
Son söz:
"hey Ercan,
süt getirdi amcan,
yatmadan önce,
uyumadan önce,
bir bardak süt,
içmeli insan,
değil mi Ercan"
ALLAHIM!!!! Ezberlemişim....